Fönsterfilm

De allra flesta av oss vet idag vad fönsterfilm är och många har även testat att antingen använda hemma på fönstren eller så har man det på vissa glasytor eller fönster på jobbet. Det blir mer och vanligt att man använder sig av fönsterfilm och anledningarna till det är många.

Fönsterfilm har många fördelar och för alla som inte kan sätta upp exempelvis markiser på grund av att det är inte är tillåtet på fasaden av det hus man har lägenhet i är det ett perfekt alternativ. Naturligtvis är det så att även husägare väljer att använda sig av fönsterfilm trots att de är tillåtna att sätta upp hur många markiser de vill på sitt eget hus. Många husägare väljer fönsterfilm istället för markiser av ekonomiska skäl. Men många väljer även att ha fönsterfilm för att man tycker att det är fint.

Fönsterfilm är enkelt och smidigt att använda och det är även billigt och snyggt som inredningsdetalj. Man kan välja mellan en mängd olika sorter så att den passar in i ens eget hem. Man kan välja både bland vanligare sorter som frostade, randiga och prickiga, eller så kan man vara lite mer djärv i sitt val och använda sig av färgad fönsterfilm. Oavsett vad man vill ha för sort och utseende på sin fönsterfilm så kan man hitta olika slags varianter både i vanliga affärer och i specialbutiker.

Med fönsterfilm kan man uppnå en total värmeavvisning på upp till så mycket som 85 % och man kan få en värmeinsläppsminskning på upp till 15 grader, så visst är det så att fönsterfilm kan mäta sig med markiser vad gäller att skydda från sol och värme.

Fönsterfilm kan installeras på byggnader, bilar, tåg, bussar och så vidare och det är en riktigt bra investering då man kommer långt med fönsterfilm trots att det är så billigt.

U-värde fönster

U-värde är måttet för att utläsa energieffektiviteten hos både fönster, dörrar och takfönster. Ett U-värde ska vara så lågt som möjligt för att vara så energieffektivt som möjligt. Med låga värden får man alltså det bästa fönstret sett till fönstrets energieffektivitet. Med ett lågt U-värde får man ett högre motstånd mot värmeöverföring och man får även större isoleringsförmåga när man väljer ett fönster med ett lågt U-värde.

Ofta ligger U-värdet för moderna fönster runt 1,0 och lägre och det är dessa fönster man ska rikta in sig på om man vill ha ett så energieffektivt fönster som möjligt. För att klassas som energifönster krävs ett U-värde på 1,2 eller lägre, men det bästa är att välja fönster med lägre U-värde än så om man vill ha så energieffektiva fönster som möjligt. En sak att tänka på är dock att ett för lågt U-värde kan ge kondens.

Ett fönster blir mer eller mindre energieffektivt beroende av fönstertyp, typ av glas och fyllning mellan glasen. Väljer man exempelvis ett 3-glasfönster med argongasfyllning i mellanrummen så får man ett mycket bra och energieffektivt fönster.

Väljer man nya energieffektiva fönster till sitt hus så minskar man både energiförbrukningen, dina egna energikostnader och utsläppen av koldioxid. Det är med andra på det viset att man har mycket att vinna på att byta till fönster med lågt U-värde.

Fönster i ett hus står för cirka 35 % av den totala värmeförlusten i ett bostadshus. Är det så att du byter från gamla 2-glasfönster till nya energieffektiva 2-glasfönster eller 3-glasfönster så sparar du 60 % mer av värmen.

Genom att byta fönster på huset så sparar man in mycket pengar så genom att byta fönster så gör man en investering för framtiden. Med bra fönster kan man även räkna med att man kan sälja huset till ett bättre pris än om man har gamla fönster som inte isolerar lika bra.

Montera fönster

När det är dags för montering av nya fönster kan man i många fall få hjälp av sin återförsäljare och i andra fall är det alltid bra att ta kontakt med en snickare. Är man en händig person själv så går det alldeles utmärkt att istället se till att montera fönster helt på egen hand då det både är lätt plus att det finns en mängd olika utförliga beskrivningar man kan hitta på nätet.

Det är inte bara själva monteringen av fönster som är viktigt utan även allt det som sker innan själva monteringen är av vikt för att det ska bli så bra som möjligt. Transport och förvaring är viktiga grunder för att själva monteringen i sig ska kunna flyta på smärtfritt och är det på det viset att fönstren kommer i praktiska förvaringar eller att man själv förvarar fönstren därhemma bra så kommer det senare att bli mycket enklare att få sina nya fönster på plats på huset.

Först och främst ska man se till att planera för hur långt fönstret ska sitta i relation till ytterväggen. Man måste även tänka på att slå i ett par sidoplankor i utsidan av fönsterhålet för att stoppa fönstret från att komma igenom. Därefter pressar man försiktigt in själva fönsterbågen i fönsterhålet. Man behöver lägga kilar under fönsterbågen för att det senare ska kunna rymmas tätning och fogskum.

Karmskruvarna skruvas i efter att man gjort ovan och sedan kan man hänga på fönstret efter det att man tagit bort sidostöttarna. Det är bara att justera karmskruvarna till dess att fönstret hänger som det ska så det är inga svårigheter att få det att funka. Fogskum ska man inte snåla med, utan lägg istället på ordentligt med fogskum från början så kan du senare skära bort överflödet efter det att fogskummet har torkat.

Tänk på att eventuella garantier för ditt fönster ibland endast är giltiga om monteringen har skett på ett fackmannamässigt sätt. Det är därför ofta värt att anlita proffs för fönstermonteringen, speciellt när ROT-värdet gör arbetskostnaden billigare.