Fönsterdörrar på nätet

Fönsterdörrar är, precis som det låter som, en kombination av fönster och dörr. Fönsterdörrar finns i alla möjliga sorters varianter och man kan välja mellan alltifrån helt inglasade fönsterdörrar till dörrar med endast en liten fönsterdel. Beroende av var i huset man vill ha sin fönsterdörr så passar det mer eller mindre bra med stor glasyta, men i slutändan så handlar det såklart om eget tycke och smak.

Fönsterdörrar har oftast samma konstruktion som konstruktionen i vanliga fönster, men bland de fönsterdörrar som finns på marknaden idag kan man även hitta konstruktioner av ett mer stabilt slag. Man kan beskriva fönsterdörrar som höga öppningsbara fönster och detta gäller både funktion och konstruktion.

Fönsterdörrar finns att få både i aluminium, trä och PVC plast. Trä och aluminium är av tradition mer populärt bland svenska husägare, medan PVC plast inte har kommit att bli en lika stor hit. PVC plast blir dock mer och mer vanligt förekommande och fler och fler inser fördelarna med att ha fönster och fönsterdörrar tillverkade i PVC plast.

Oftast tillverkas fönsterdörrar av fönstertillverkare. Man kan då på ett enkelt och smidigt sätt beställa fönsterdörrar som tillverkats i samma serie som de fönster man valt att ha i sitt hus. Genom att möjliggöra för kunden att beställa både vanliga fönster och fönsterdörrar från samma serie underlättar man valet för sina kunder.

Skulle det vara så att man vill ha en dörr som är tillverkad av en dörrfabrikant så kan man istället välja det. Fönsterdörrar som är tillverkade av dörrfabrikanter har ofta en mer stabil stomme plus att man kan räkna med att dörren har fler detaljer än fönsterdörrar som tillverkas av fönsterfabrikanter.

När man köper sin fönsterdörr från en dörrfabrikant istället för att köpa den från en fönstertillverkare så kan man räkna med att den sortens detaljer som har att göra med låsfunktion och inbrottsskydd är mer avancerat redan från början. Man kan efter att man installerat en fönsterdörr se till att öka inbrottsskyddet genom mer stabila lås konstruktioner, men det är såklart bra om det redan från början finn sett bra inbrottsskydd.

En fönsterdörr är ofta placerad ut mot en altan, terrass eller en trädgård. Man vill gärna kunna ha möjligheten att ha dörren på glänt. På grund av detta så tillverkas fönsterdörrar med ett så kallat uppställningsbeslag. Ju bättre detta uppställningsbeslag är, desto bättre håller sig dörren på plats även när vinden tar tag i den.

Ofta är fönsterdörrar inglasade till cirka två tredjedelar. Den nedersta delen brukar vara i trä och denna del av fönsterdörren kallas för bröstning, Det finns även dörrar där en större del består av glas, men risken för att dörren ska gå sönder minskar såklart om man väljer att ha åtminstone den nedersta delen klädd. Vill man ha en fönsterdörr utan bröstning bör man tänka på att välja ett tjockare glas för den nedre delen av dörren då detta gör dörren mer hållbar.

Valet av fönsterdörrens utseende och valet av material i fönsterdörren är upp till husägaren själv och då det finns så mycket att välja mellan kan man garanterat hitta en fönsterdörr som faller en i smaken.