Säkerhetsdörrar

Säkerhetsdörrar är, precis som det låter som, dörrar som är mer säkra för inbrott och annat ovälkommet besök än vanliga ytterdörrar. Beroende av om säkerhetsdörren ska sitta på ett hus och alltså fungera som en ytterdörr som befinner sig utomhus, eller om det handlar om en ytterdörr till en lägenhet så är det mer eller mindre viktigt vad man väljer för slags material.

Ska man ha sin säkerhetsdörr på ett vanligt enfamiljshus så passar det bättre med en säkerhetsdörr i trä än i stål. Stål används däremot oftare i flerfamiljshus där dörren inte kommer i kontakt med de yttre elementen. Stål leder kyla, så att ha en ståldörr hemma på huset kommer göra att värmeisoleringen blir sämre, vilket i sin tur kommer leda till att driftskostnaderna för huset kommer att bli högre.

En säkerhetsdörr i trä ger även ett betydligt trevligare och mer ombonat intryck än vad en ståldörr gör. Är det som så att man har ett nybyggt hus i modern stil kan en ståldörr vara på sin plats, men på vanliga hus i trä, tegel eller puts blir det estetiska värdet definitivt lägre om man väljer att installera en ståldörr.

Säkerhetsdörrar klassas enligt inbrottsklassen RC 3 där RC står för Resistance Class. Detta är den europeiska standarden för inbrottsklassade dörrar. Dörrar klassas även efter brandklasser, EI, och ljudreducerande klasser, dB. Man kan välja mellan olika klasser när man köper en säkerhetsdörr. Detta kan man enkelt få hjälp med från företaget man köper sin säkerhetsdörr från.

Lås till säkerhetsdörrar är förstärkta och betydligt mycket bättre än vad vanliga lås på vanliga dörrar är. Ett exempel på en tillverkare av dörrlås är det kända varumärket Assa. Assa tillverkar exempelvis lås som kallas Assa 510 och Assa 2500. Dessa lås har ett nytt sätt att låsa dörren. Dörren reglas med handtaget som sedan blockeras genom 360 graders nyckelvridning. Denna låsfunktion ger stora fördelar så som ett ökat inbrottsskydd, förenkling av öppning av dörren och energibesparing.