Ytterdörrar

Ytterdörrar är en mycket viktig del av husets exteriör. En ytterdörr ska inte bara fylla sin funktion, utan det är lika viktigt att en ytterdörr är vacker att titta på. Ytterdörren som en utsmyckning har kommit mer och mer under senare år.

Tidigare var en ytterdörr en standardprodukt medan en ytterdörr idag har kommit att blir mer och mer ett personligt val. Ytterdörrar finns numera i en mängd variationer, så det är inte svårt att hitta en favorit som passar just ens eget hus och ens egen smak och tycke.

En ytterdörr ska, precis som fönster, isolera och hålla värmen inne i huset. Många gamla fönster och ytterdörrar läcker ut värme. De nya ytterdörrar som finns på marknaden idag är betydligt mer avancerade vad gäller både funktion och tekniskt avancemang än vad de äldre ytterdörrarna är.

När man byter ytterdörrar på sitt hus så blir det inte bara ett estetiskt lyft, utan det handlar lika mycket om att man får en bättre isolering i huset. Med bra isolering så blir elräkningarna lägre, vilket gör att man kan ha sina pengar till roligare saker.

De flesta moderna ytterdörrar är uppbyggda i tre skikt. Dessa skikt består först av en isolerande kärna av cellplast eller träfibrer, denna kärna är omgiven av plåtar som hjälper till att göra dörren stabil. Det tredje och yttre skiktet är ofta i trä och detta skikt är det skikt som ger ytterdörren dess utseende.

Det finns även ytterdörrar som är helt i trä, men dessa dörrar kan vara svårare at få helt täta. Furu och ek är populära träslag på grund av at de är formstabila medan teak är populärt på grund av att det är tåligt.

Vissa vill ha en ytterdörr utan fönster medan många andra istället vill ha fönster på sin ytterdörr. Det har kommit att bli mer och mer populärt med fönster överlag idag på grund av att fönster numera är väldigt energieffektiva. Om du vill ha fönster på din ytterdörr är det väldigt viktigt att du ser till att fråga efter just energifönster så att dörrfönstret inte kommer att bli en energibov.

Isoleringsförmåga är den del som bör prioriteras. Om dörren har dålig isoleringsförmåga så slösar man pengar i onödan. Naturligtvis är även utseendet på ytterdörren viktigt för de flesta husägare, så en kombination av dessa två brukar vara högst upp på listan över vad som är viktigast när man investerar i en ny ytterdörr.