Fönster – Köpa nya fönster

Att köpa nya fönster kan vara svårt då det finns mycket att tänka på. Det finns fönster av olika material, till exempel träfönster, aluminiumfönster och PVC-fönster, och när man väl har valt ett material så finns det fler saker att tänka på. Att köpa nya fönster är ofta en stor investering då dels själva fönstrena kan vara väldigt dyra, men även arbetskostnaden för att montera fönster kan rinna iväg. Det är nämligen svårt att själv montera fönstrena så att det blir bra, speciellt med tanke på att fönstrena kan väga otroligt mycket. En annan nackdel med att montera fönstrena själv om man inte besitter rätt kunskap är att det kan påverka de garantier man har till fönstret.

Olika typer av fönster

Aluminiumfönster blir mer och mer populära och de passar i alla möjliga sorters sammanhang. Med aluminiumfönster så sparar man in en massa tid som annars gått till underhåll av fönstren och i det stressade samhälle vi lever idag tas denna slags lösningar tacksamt emot. Att slippa renovera sina fönster med jämna mellanrum sparar även in pengar så det finns många anledningar till varför fler väljer aluminiumfönster.

Tåliga fönster som klarar av väder och vind och som inte ruttnar i första taget är en dröm för många husägare och detta är precis vad aluminiumfönster levererar. Med fönster i aluminium räcker det med att torka av dem lite då och då och gör man valet att ha självrengörande glas så är allt som har med skötsel av fönster ett minne blott!

Aluminium är ett kallt material vilket leder till att fönster i aluminium isolerar sämre än fönster i trä eller PVC. Man har löst detta problem genom att tillverkar aluminiumfönster med luftkammare och med brutna köldbryggar. Detta till trots så kommer man inte upp i samma isoleringsförmåga som man gör med fönster i PVC, men det är många som väljer aluminium eller trä av andra anledningar.

Många tycker att träfönster är finast och detta har man plockat upp bland tillverkarna. Man kan få aluminiumfönster som ser ut som trä på utsidan vilket gör att man får både ett praktiskt och underhållsfritt fönster och ett fönster som är vackert att titta på.

Lösningen med att låta många aluminiumfönster vara träbeklädda på insidan gör att det blir fint inne i rummet samtidigt som det faktum att man har aluminium på utsidan ger ett skydd mot väder och vind. Aluminium är extremt tåligt och man får därför lång garanti mot röta på sina aluminiumfönster. Med lång garanti på fönstren kan man luta sig tillbaka med tryggheten att man inte behöver bekymra sig om sina fönster på många år.

PVC-fönster blir populärare och populärare. Anledningen till detta är att PVC-fönster har en bra isoleringsförmåga och är mycket billigare än aluminiumfönster och träfönster. Ett träfönster å andra sidan har länge varit populärt i Sverige och har ett klassiskt utseende. Det finns helt enkelt för- och nackdelar med materialvalet när det kommer till fönster så man får titta på det som passar ens förutsättningar bäst.

2-glas eller 3-glas?

För många är det svårt att bestämma sig för 2-glasfönster eller 3-glasfönster. Det kan vara stora prisskillnader mellan dessa fönstertyper, men det lönar sig ofta i längden att välja det energieffektivare alternativet. Tänk på att ett fönster byter man väldigt sällan. Med rätt underhåll så kommer du kanske aldrig behöva byta fönster igen.

Isoleringsförmågan hos fönster mäts med u-värde. Ju lägre u-värde, desto bättre isoleringsförmåga. Ett 3-glasfönster har, precis som det låter, 3 glas. Utrymmet mellan glasen fylls med en gas, vanligen argongas, för att förbättra isoleringen.

Fönstertillbehör

Det finns många olika tillbehör som man kan skaffa till sina fönster. Ett populärt tillbehör som höjer utseendet är fönsterspröjs. Man kan köpa fönsterspröjs i olika material för att det ska passa så bra som möjligt med huset i övrigt. Med hjälp av fönsterspröjs kan man dekorera sina fönster efter eget tycke. Det går att köpa löstagbart fönsterspröjs som underlättar vid fönsterputsning.

Ifall man vill begränsa insynen till sitt hem så kan man köpa någon form av insynsskydd. Vissa nöjer sig med växter vid fönstret, medan andra föredrar fönsterfilm. Andra exempel på fönstertillbehör som är vanliga är bland annat fönsterlås, fönstermarkiser och myggnät.