Träfönster – Klassiska fönster

I Sverige är vi mycket förtjusta i träfönster och det är inte så konstigt om man tänker på vår långa tradition av att använda oss av trä när det kommer till husbygge i största allmänhet. Här uppe i Norden är trä ett material som vi tycker om att använda oss av både i inredning och på fasaden på våra hus. Att vi då också gärna väljer träfönster framför andra material är med andra ord ganska självklart.

Träfönster säljer bästa av de olika sorterna av fönstermaterial som används i fönster i Sverige trots att det oftast är det dyraste alternativet. Många ser det såklart som en investering som är livslång då många som köper hus gör det för att de vill stanna där resten av livet. Att då välja det billigaste alternativet istället för det man tycker är snyggast är för många inte aktuellt då trivsamhet är det viktigaste.

Väljer man plastfönster istället för träfönster så får man ner kostnaderna rejält plus att man med fönster i PVC plast även får fönster som är underhållsfria. Detta har gjort att många börjat få upp ögonen för detta material de senaste åren och fler och fler väljer att installera plastfönster. Detsamma gäller för aluminiumfönster som även de blivit betydligt vanligare numera.

Ta hand om fönstrena!

Med träfönster så får man räkna med att det kommer krävas underhåll av fönstren med jämna mellanrum, men detta brukar få se som ett hinder. Anledningen till att de flesta av oss inte ser underhåll av fönster som ett hinder är att vi vuxit upp med det som en självklar del av våra föräldrars pyssel runt om i huset under vår och sommar. Det är alltså lite av en nedärvd självklarhet att underhålla fönster när vi köper hus.

Vill man vara snäll mot miljön och samtidigt få snygga fönster så är träfönster ett självklart val och då fler och fler börjar ta miljön och miljöfrågor på större allvar idag så är detta för många en viktig del av valet. Med PVC fönster kommer man billigare undan och slipper underhåll, men den klimatpåverkan man bidrar till genom att välja plastfönster vill inte alla vara delaktiga i.

Träfönster kan återvinnas till 100 % medan PVC plast endast återvinns till 1 % globalt. Detta är extremt stora skillnader vad gäller miljöpåverkan och därför är det många som känner att det tar emot att välja plastfönster framför de snällare träfönstren.

Nu är det ju så att PVC som nämnt är betydligt billigare än vad träfönster är och för många så är detta det enda valet då man kanske inte har råd att byta ut gamla uttjänta fönster till träfönster. De flesta i Sverige gör dock fortfarande på det viset att man väljer de mer klassiska träfönstren trots skillnaden i pris.

Träfönster är och förblir storsäljarna i Sverige och det ser inte ut som om andra material kommer att konkurrera ut träfönster i första taget. Då det finns så mycket som är positivt med att välja träfönster så är det svårt för konkurrerande material att ens försöka ta förstaplatsen.